Vandaag eindigt de allereerste editie van de kookboekenweek! Deze kookboekenweek is uitgeroepen door, de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Het CPNB heeft er ook een prijs aan verbonden voor het beste kookboek van de Lage Landen, namelijk; Het Gouden Kookboek. Deze eerste editie is gewonnen door het kookboek: Liever Lokaal
Wat maakt een kookboek nou eigenlijk goed? Zoals ik vast al eens in eerdere blogs vermeld heb, ben ik een fan van kookboeken. Eerlijk is eerlijk, sommige staan echt alleen maar mooi te wezen in mijn pronkrek, maar een echt goed kookboek is in mijn optiek lekker vies van de kookspetters. Deze pak je keer op keer omdat je erdoor geïnspireerd bent. Dat hoeft dus niet de dikste, duurste of de meest gehypte te zijn.
Toch is een top vijf samenstellen nog lang zo makkelijk niet. Zo valt meneer Jamie Oliver buiten boot. Heel Holland bakt, waarvan afgelopen zondag de finale was. Daarvan staat het kookboek wel in de top tien en klaar om te pakken als ik weer de keuken in mag, om bokkepootjes (te proberen) te maken maar het bakboek haalt geen nummer vijf notering. Ik verheug me nu alweer om het Albert Hein kookboek, de smaak van December te gebruiken maar is ook niet geschikt voor de top vijf.
Daarom alweer een dynamisch lijstje dus! Mijn top vijf kookboeken lijstje:
1.) Magriet kookboek
2.) Koken met tajine
3.) Havermoutje
4.) Lekker Hollands
5.) Let’s talk beans
Het Magriet kookboek staat met stip op nummer 1. Dit is eigenlijk een kookboek van mijn lief. Gekregen van zijn Mama. Toen wij gingen samenwonen heb ik hieruit leren koken. Ik gebruik het nog vaak als ik een basisrecept zoek. Inmiddels is er wel een vernieuwde versie op de markt.
Nummer twee, het tajine kookboek is gewoon mijn lievelings! Ik heb uit dit boekje dan ook al eens mijn variatie van een recept, Yummy Sunday: Runderstoofvlees uit de tajine gedeeld.
De snelste stijger in dit lijstje is het boek Havermoutje ook hier heb ik al eens over geblogd. Maar liefst drie heerlijke recepten waren dat op een Yummy Sunday: Haverpannenkoeken, Havermoutkoekjes, Pompoenquiche met havermoutbodem.
Lekker Hollands, een kookboek van chef-kok Yolanda van der Jagt, is misschien wel verstoten van de derde plek maar kan net zo goed op één staan. Ik ken het winnende kookboek liever lokaal niet maar ik vermoed dat de strekking gelijk is. Producten van eigen bodem, geïnspireerd door de seizoenen. De recepten van Yolanda zijn in ieder geval erg lekker en heel erg origineel! Mijn favoriete is denk ik de geroosterde hutspot met witte bonen maar de witte stoofpeertjes hebben al eens het kerstmenu gehaald! Als je dit kookboek ergens kunt vinden raad ik het je aan maar helaas bij bol.com alleen nog maar tweedehands te verkrijgen, zolang die er niet uitziet als die van mij (inderdaad niet meer mooi maar onder de kookspatten en inclusief een losse kaft) is er niks aan de hand.
De hekkensluiter van dit rijtje was lastig kiezen maar is een “gratis” boekje geworden. Gekregen bij drie blikken van Bonduelle. I love beans, dus met dit boekje kan ik mijn lol op. Het boekje is niet te koop maar ik heb wel de Facebookpagina gevonden.
Ik ben blij met de geboorte van deze nieuwe traditie, de Kookboekenweek!
MR
Interessant! Mijn kookbjbel: Ons kookboek – KVLV.be
LikeLike
Ik heb hem even opgezocht, staat inderdaad veel lekkers op! Ik zal de Facebookpagina van hun. Liken. Dank je wel voor de tip.
LikeLike
Het moet natuurlijk kookbijbel zijn!
LikeGeliked door 1 persoon
Ik heb zelf ook kookboeken ^^
LikeGeliked door 1 persoon
Kun je vegetarisch veel kookboeken vinden en wat is je lievelings?
LikeGeliked door 1 persoon
Nou, die heb ik niet nee, maar ik heb wel wat vegetarishe receptjes gevonden ^^
LikeGeliked door 1 persoon
Vegetarische*
LikeGeliked door 1 persoon